vulling

Nazorg

Adviezen na een chirurgische ingreep:

 

Eten en drinken
Eerst dag geen (zeer) warme dingen eten en drinken, niet spoelen of spugen om een  nabloeding te voorkomen. Behalve te warme dingen kunt u verder alles eten en drinken.

 

Mondhygiëne
De wond moet vanaf de 2e dag zachtjes met een zachte borstel gepoetst worden. Als u een spuitje heeft meegekregen, mag u vanaf DAG 3 diep in de wond spoelen met lauw (kraan)water. U moet hierbij goed de diepte in. U kunt hierbij niets beschadigen. Een schone wond zorgt voor een snelle genezing!

 

Roken en alcohol
Eerste 3 dagen niet roken en geen alcohol drinken. Dit vertraagt de wondgenezing

 

Napijn
De plaatselijke verdoving is na 2 tot 4 uur uitgewerkt. U kunt de pijn bestrijden met paracetamol 4x1000mg te beginnen 2 uur na de behandeling, te verkrijgen bij drogist en apotheek. Eventuele extra pijnstilling kan gebruikt worden na overleg.

 

Zwelling
Een dikke wang, een blauwgele verkleuring en een verminderde mondopening zijn normaal. Dit is het ergst op DAG 3. Daarna moet dit langzaam afnemen. U kunt de eerste dag koelen met een ice pack of bijvoorbeeld doperwten uit de diepvries. Dit mag er afwisselend 10 minuten op de zwelling en 10 minuten eraf.

 

Nabloeding
Bij een nabloeding kunt u stevig dichtbijten op een dubbel gevouwen verbandgaas (verkrijgbaar bij de apotheek) of een theezakje. Het bloed vermengt zich met veel speeksel en het kan dan meer bloed lijken dan het is.

 

Hechtingen
Indien er hechtingen zijn gebruikt, dan lossen deze na 1-2 weken op. U mag er vanaf dag 2 over heen poetsen. Als ze eerder loskomen, dan kan het zo worden gelaten. Zitten de hechtingen erg strak of heeft u er last van, neem dan contact op.

 

Prothese/kunstgebit
Is er direct na de ingreep een (gedeeltelijk) kunstgebit geplaatst. Houd u deze dan de eerste 24 uur! Dit gaat namelijk zwelling en nabloedingen tegen. Na 24 uur kunt u het gebit eruit halen en schoonmaken. Daarna kunt u het weer verder dragen. ’s Nachts moet u daarna voortaan altijd het gebit uit doen! U wordt vaak na enkele dagen weer door de tandarts gezien om eventuele aanpassingen uit te voeren.